Trött på en tråkig tillvaro?
- - - Est. 2001-12-03 - - -        

--- Start || Recensioner || Skivhyllan Redaktion || Kontakt || Full hand || Artistlänkar ---
 
 

Extended Mix frågar

I vinter...

...går jag på många konserter
...sitter jag hemma och myser
...är ingen klubb/bar för liten
...kramar jag snöbollar tills det våras
...går jag i ide
...planerar jag mina skivköp


Resultat för denna röstning
Resultat från tidigare röstningar

Hittills har 783 personer besvarat denna fråga.

Retrorecensioner
Artistlänkar
Årets musik 2001
Årets musik 2002 Årets musik 2003
Årets musik 2004
Årets musik 2005
Årets musik 2006
Årets musik 2007
Årets musik 2008
recensionheader.jpg    
Håkan Windahl - Mer info på webben
Fragment och episoder  Self-released
HÅKAN WINDAHL är en välkänd nöjesprofil i Blekinge, boende i Mörrum och har jobbat med nöje och musik i stort sett hela sitt liv. De är få som inte vet vem HÅKAN är i ett av Sveriges minsta län, från Sölvesborg i väst till Karlskrona i öst. Men det är inte något som skett över en natt, han har varit en hårt arbetande underhållare som haft ett specifikt mål för egen del under lång tid. Att kanske kunna leva på sin musik. Några av Er kanske minns sista ”Sikta mot stjärnorna”-omgången på TV4 där faktiskt HÅKAN vann som Tommy Körberg med låten ”Anthem”. ”Fragment och episoder” är HÅKANS tredje CD i eget namn, och den här gången så är siktet inställt på att kunna komma en bit utanför Blekinges länsgränser och med den nya plattan i bagaget börjar kanske den svåraste resan i hela proceduren att göra en skiva. Att ta sig in i folks hjärtan och välvilja för att kunna bygga upp ett namn för sig själv i Sveriges nöjesindustri.

För HÅKAN är det här ingen hobbyverksamhet, som han tar till under lediga stunder… fast det är det ju egentligen, eftersom han även har ett annat yrke vid sidan om, så att säga. Ja, nu är ju det andra yrket en trygghet han har genom en fast inkomst, men han tar varje tillfälle att kunna ge sig ut och spela för allmänheten, från olika kyrkospelningar till den stora Östersjöfestivalen och allt däremellan. Ja, hur vet jag nu detta då? Jo, det råkar vara så att HÅKAN är min svåger och därför är den här recensionen extra svår att skriva, eftersom jag för egen del måste hålla mig så neutral som möjligt. Men HÅKAN är högst medveten om detta och respekterar allt som vi brukar bolla mellan varandra när det gäller musiken.

”Fragment och episoder” är tretton spår lång och blandningen är stor mellan numren när det kommer till stilar. HÅKAN började en gång i tiden i ett melodiöst hårdrocksband som hette Interaction och som, bland annat, gick till semifinal i Rock-SM 1986 och det finns vissa melodiösa rockmoment i HÅKANs musik. Men hans musik lutar mest åt radiovänlig poprock och ibland lite visa. Som ni förstår är det här egentligen inte riktigt min kopp te, men jag måste ändå medge att jag beundrar HÅKANs styrka och tro på det han gör och dessutom är HÅKAN betydligt bättre än mycket annat skräp som spelas på radio. Det finns en ärlighet och ett engagemang i det han gör som jag finner unikt och då spelar det egentligen ingen roll vilken typ av musik som man spelar. En bra låt är en bra låt är en bra låt.

Plattan inleder med ”Why did you leave me now”, som har en härligt dramatisk refräng och som är ett av de spår som ligger mig närmast om hjärtat då det ligger mer åt melodiös rock än åt pop. Och det är nog mycket tack vare HÅKANs producent Johan Harding som även spelar gitarr på låten - lyssna speciellt på det snygga solot. En bra refräng och snygg sång, kryddad med kör av Novah Gospel. En annan lite ”kul” sak är att en annan musikprofil från Blekinge varit med och skrivit texten, nämligen Janne Stark (Overdrive, Locomotive Breath)
Titelspåret är kanske plattans clou för många, då det är en oerhört vacker ballad i sann svensk anda och med en stark text, tagen direkt ur HÅKANs eget liv. Även här så är arrangemanget en väsentlig del i låten, mycket snygg och underbart avvägt.
”Universal love” skulle jag tänka mig är den låt som passar sig bäst på radion, men själv tycker jag kanske att den är lite för fegt producerad och lite för tillrättalagd, men refrängen är av den digniteten att den är direkt omöjlig att få ur skallen!

Min favorit på plattan är den lite småfunkiga ”Nu vet jag vad jag vill”, som vuxit sig starkare och starkare med varje lyssning. Här fungerar den modernare versen med den klassiska poprockrefrängen perfekt tillsammans och refrängen är också svår att få ur hjärnan.
Många av låtarna är ganska lugna och ”Ljuset kommer igen” tillhör den lugnare skaran. Efter en lite trevande vers så bjuder HÅKAN på en magnifik refräng med en bra text och en innerlig ärlighet som gör att man känner varje ord av det han sjunger som unikt.
”Jag vet” har tyvärr ingen bra vers, men refrängen är ytterligare en sådan som har lätt att stanna kvar, fråga bara min 7-årige son som går omkring och sjunger den hela dagarna!
”Relaxa med mig” har lånat inledningen av Katrina & the Waves gamla hit ”Walking on sunshine” och är plattans partynummer, en låt som det är svårt att sitta still till.

”Skyddsängel” handlar om HÅKANs syster Helena som omkom i en trafikolycka vid tolvårs ålder och saknaden efter henne. Den här låten är en nyinspelning och en betydligt snabbare version av originalet som fanns med på HÅKANs platta ” Kärlekens konst” från 2005. Jag förstår varför han ville göra den på nytt då det här är en mycket bättre version.
Plattan avslutas med en specialskriven låt, ”Ring klockor ring”, som han skrev till sin dotter på hennes bröllop förra sommaren och är en vacker somrig, typisk svensk visa som jag är säker kommer att bli efterfrågad på andra bröllop i framtiden.

Det finns också några spår som jag valt att inte kommentera som inte tilltalar mig så mycket, men ett spår som den glada bagatellen ”Kallabalas” tror jag kommer att falla en hel del på läppen, just bara för att den är glad.

”Fragment & episoder” är ett kärleksbarn, som skall uppfostras på rätt sätt och det är nog svårt att få andra att älska ens barn lika mycket som sina egna, så det är en svår resa som HÅKAN har framför sig. Men han har rätt inställning, en samling riktigt bra låtar och en bra producerad platta som, med lite tur och hårt arbete, kan bli en favorit hos landets P4 stationer.

Det finns möjlighet att lyssna på plattan här
Skicka ett mail till honom om du vill köpa plattan fysiskt, annars följ länken till CDon för MP3 version.

 Håkan Windahl - Fragment och episoder 

Låtlista
1. Why did you leave me now
2. Fragment och episoder
3. Universal love
4. You are my angel
5. Nu vet jag vad jag vill
6. Ljuset kommer igen
7. Kallabalas
8. Jag vet
9. Relaxa med mig
10. Vi hör ihop
11. Skyddsängel
12. Miracle me and you
13. Ring klockor ring
 
Köp den
hos CDON


Kolla också in:
- Tommy Körberg
  "--"
- Chris Antblad
  "Century"
Recenserad av
Roger  2012-05-05
Betyg
7/10
 


Tillbaka

De 10 senaste recensionerna
Shakra "High noon"
Primal Fear "Rulebreaker"
Grand Slam "A new dawn"
Wigelius "Tabula rasa"
Mute Gods "Do nothing till you hear from me"
Brainstorm "Scary creatures"
Cloudscape "Voice of reason"
Khymera "The grand design"
Blood Red Saints "Speedway"
Saffire "For the greater good"


 
   

 

   

© Extended Mix