Trött på en tråkig tillvaro?
- - - Est. 2001-12-03 - - -        

--- Start || Recensioner || Skivhyllan Redaktion || Kontakt || Full hand || Artistlänkar ---
 
 

Extended Mix frågar

I vinter...

...går jag på många konserter
...sitter jag hemma och myser
...är ingen klubb/bar för liten
...kramar jag snöbollar tills det våras
...går jag i ide
...planerar jag mina skivköp


Resultat för denna röstning
Resultat från tidigare röstningar

Hittills har 783 personer besvarat denna fråga.

Retrorecensioner
Artistlänkar
Årets musik 2001
Årets musik 2002 Årets musik 2003
Årets musik 2004
Årets musik 2005
Årets musik 2006
Årets musik 2007
Årets musik 2008
recensionheader.jpg
K.D. Lang Sire
Ingénue  (1992)
Kathryn Dawn Lang inledde sin karriär som countrysångerska eller om man hellre vill - alternativ countryartist. Jag hörde henne inte förrän hon debuterade på en major label – Sire som distribuerades av jätten Warner Bros. Det var inte alls musik som föll mig på läppen. Det var helt enkelt inte min stil.
När Ingenue släpptes hade jag inga som helst planer på att kolla upp den över huvud taget. Men på radion pluggades ”Miss Chatelaine” ganska hårt och jag föll pladask för den låten. Det är en vackert melankolisk, lugn (men ändå svängig) och skön låt. Dessutom kom nu Langs röst verkligen till sin rätt. Hon var på intet sätt en typ av sångare som lämnade mig oberörd innan, men det krävdes en riktigt stark låt för att jag skulle kapitulera för denna något kontroversiella artist.
Kontroversiell var hon i den meningen att hon gjorde sin egen version av countryrock i en fruktansvärt konservativ genre, där inga avvikande artister tolereras. Kvinnliga artister ska dessutom vara vackra och det är väl i så fall något som Lang har emot sig – utseendet. Hon ger intryck av att vara androgyn med sin kortklippta frisyr.

Kanadensiskans första musikmöten och även hennes stora förebild var Patsy Cline. Inspirerad av Clines musik beslöt sig Lang för att starta ett band. Tillsammans med gitarristen Ben Mink bildade hon hyllningsbandet Re-Clines, 1983. Senare samma år kom debuten, ”Friday Dance Promenade”. Året därpå spelades en uppföljare in (”A Truly Western Experience”) och de fick med tiden alltmer uppmärksamhet från den inhemska pressen. Men även på andra sidan, i USA, hade Kathy nu börjat uppmärksammas och efter drygt ett års förhandlingar så var det klart med skivbolaget Sire.
Nu när ett stort skivbolag var inblandat så fanns det resurser att kalla in ett känt namn som producent. Dave Edmunds blev den som ansvarade för debuten på Sire, ”Angel With A Lariat”. Det var denna skiva jag hörde första gången i slutet av 80-talet och avfärdade som tråkig countryrock. Därför var det tur att ”Miss Chatelaine” spelades så flitigt i radion. Annars hade jag nog aldrig brytt mig om K.D. Lang.

1992 jobbade Lang fortfarande tillsammans med Ben Mink och tillsammans med Greg Penny hade de nu tagit över producentrollen på egen hand.
Soundet var betydligt jazzigare, men fortfarande uppblandat med country och mer traditionell pop. Inledande ”Save Me” sätter standarden direkt. Akustiskt i botten med countrygitarrer och vibrafon till en lugn och skön jazzig låt. Ovanpå detta en melankoli som är så vacker att man nästan blir lite gråtmild. Det är så vackert.
Andra instrument som förgyller denna skiva och gör den till vad den är, är bl a dragspel, fiol, marimbas och steel guitar.
Det fortsätter som just beskrivit genom hela skivan med toppar i bl a ”Still Thrives This Love”, ”Season of Hollow Soul” och ”Constant Craving” och givetvis redan tidigare nämnda låtar.
Langs röst har nog aldrig låtit vackrare än på denna skiva, varken förr eller senare. Tyvärr har inte heller låtmaterial eller produktion senare kunnat hjälpa till att återupprepa denna fantastiska musik.
K.D. Lang - Ingénue, 1992

  Retroaktivist: Fabian
2003-04-13

TillbakaFler retroalbum:
Alan Parsons Project "Tales of mystery and imagination"
Crack The Sky "Crack The Sky"
Major Harris "Jealousy"
James Carr "A Man Needs A Woman"
Wendy James "Now Ain't the Time for Your Tears"
Lloyd Cole "Don't Get Weird On Me Babe"
The Time "Pandemonium"
Walkie Talkies "Surveillance"
Boomtang "Wet"
Queen "Jazz"
   

 

   

© Extended Mix