Trött på en tråkig tillvaro?
- - - Est. 2001-12-03 - - -        

--- Start || Recensioner || Skivhyllan Redaktion || Kontakt || Full hand || Artistlänkar ---
 
 

Extended Mix frågar

I vinter...

...går jag på många konserter
...sitter jag hemma och myser
...är ingen klubb/bar för liten
...kramar jag snöbollar tills det våras
...går jag i ide
...planerar jag mina skivköp


Resultat för denna röstning
Resultat från tidigare röstningar

Hittills har 783 personer besvarat denna fråga.

Retrorecensioner
Artistlänkar
Årets musik 2001
Årets musik 2002 Årets musik 2003
Årets musik 2004
Årets musik 2005
Årets musik 2006
Årets musik 2007
Årets musik 2008
recensionheader.jpg
Skeeter Davis & NRBQ Rounder
She Sings, They Play  (1985)
Vid mitten av 80-talet hade jag så smått upptäckt en annorlunda rock/pop/psyko-grupp som något kryptiskt kallade sig NRBQ. Det var inte så underligt som först kan tyckas. Det är helt enkelt en förkortning för The New Rhythm and Blues Quartet.
Jag hade två album (”Workshop” från 73 och ”Tapdancin’Bats”, 1983) med denna skruvade grupp. De var duktiga musiker som kunde spela allt från country till mer hårdkokt rock med utan att en enda gång förlora sin trovärdighet. Det var helt enkelt killar som tyckte om väldigt mycket musik med olika ursprung.

Mitt i mina utforskningar dör en skiva upp med gruppen som skulle vara en renodlad countryskiva. Till sin hjälp hade de en countrylegend som jag hört talas om, men vars musik jag inte visste ett smack om – Skeeter Davis.
”She Sings, They Play” visade sig vara den bästa countryskiva jag någonsin skulle komma att äga.

Skeeter hade tidigare i sin karriär turnerat med Elvis Presley (och det är väl en merit så god som någon) och haft vissa framgångar med sin countrymusik under 60-talet. I mitten på 80-talet var hon dock mer eller mindre bortglömd av alla utom möjligtvis de riktiga countryvännerna. Inte ens ett kortvarigt samarbete med Dolly Parton hade gagnat hennes tynande karriär något nämnvärt.

Jag vet i ärlighetens namn inte om ”She Sings, They Play” gjorde något för vare sig Skeeter eller NRBQ, men det är en av de mest ärliga och uppriktiga skivor i min samling.
Skeeter visar sig vara en duktig låtskrivare, precis som Terry Adams, Al Anderson och Joey Spampinato. Men de har gjort odödliga versioner av andras låtar på detta album. De avslutar hela albumet med Hank Williams ”May You Never Be Alone”.

Hela tiden hanterar de både sin egen och andras musik med glimten i ögat. En stor portion humor genomsyrar hela skivan och inte en tråkig stund finns det så långt örat når.
Till skivans höjdpunkter hör en låt skriven av en före detta NRBQ-medlem, Steve Ferguson som var med och startade gruppen 1967. Låten är ”You Don’t Know What You Got Til You Lose It” och handlar om något så självklart som tryggheten i ett stabilt och kärleksförhållande och vad som kan hända när man gör ett snedsteg.

Det är stor humor när Skeeter jämför sitt eget utseende (som inte är vad det en gång var) med Dolly Parton och hennes uppspacklade, glittrande och perukpråliga uppsyn.

Det är så texterna är. Man lever på ett visst sätt och ibland kan man hantera livets komplikationer med humor och ibland gäller det att ta det med en nypa salt och i låten därpå gäller det att helt enkelt finna sig i situationer man hamnar i.

De tolv låtar som finns på ”She Sings, They Play” är gjorda med sådan omsorg och kärlek att jag antingen ler som en byfåne eller njuter med en tår i ögonvrån. Hur känslorna än yttrar sig så är detta en av de absolut bästa skivor jag upplevt. Ärlighet varar längst, brukar man ju säga och det är precis så det är med Skeeter Davis och NRBQ – de är uppriktiga i sin kärlek till musik de hanterar.

Detta är sannerligen ett underbart samarbete. Kanske är det det bästa samarbetet som någonsin ägt rum.

För dig som är nyfiken och som så småningom kanske upptäcker denna skiva så rekommenderar jag fortsatta upptäcksfärder bland NRBQ’s skivor i första hand. Jag har bara hört en skiva med Skeeter och i ärlighetens namn så låter hon alls lika spännande utan denna eminenta kvartett.
Skeeter Davis & NRBQ - She Sings, They Play, 1985

  Retroaktivist: Stefan
2008-02-20

TillbakaFler retroalbum:
Alan Parsons Project "Tales of mystery and imagination"
Crack The Sky "Crack The Sky"
Major Harris "Jealousy"
James Carr "A Man Needs A Woman"
Wendy James "Now Ain't the Time for Your Tears"
Lloyd Cole "Don't Get Weird On Me Babe"
The Time "Pandemonium"
Walkie Talkies "Surveillance"
Boomtang "Wet"
Queen "Jazz"
   

 

   

© Extended Mix